Wilde eetbare planten en project WILDCHEFS met Ben Brumagne van Forest To Plate en Chef Pieter-Jan Lint. Wildplukken tussen het wilgenroosje in zaad. Foto Yuri Andries
FR: EPILOBE EN ÉPI
ENG: FIREWEED
DUI: WEIDEGRÖSCHEN
FAMILIE: ONAGRACEAE OF TEUNISBLOEMFAMILIE
EETBARE DELEN
Blad, bloem, wortel
ALGEMENE BESCHRIJVING
Andere leden van deze familie zijn op dezelfde manier bruikbaar. Meer bepaald Harig wilgenroosje ( E. Hirsutum), waarbij de jonge bladeren gelijken op veldsla.
Ik heb deze plant het eerst leren kennen in de Franse alpen, waar het in grote aantallen langst de bergpaden groeide. Grappig genoeg was bij het thuiskomen in Belgie die zomer duidelijk, dat dit soort wilgenroosje overal bij ons in de ardennen groeit op de zure, open bosvlakten.
In het engels “Fireweed”, heeft het nogal veel kenmerken van een pioniersplant, waarbij bijvoorbeeld na een bosbrand, deze als een van de eerste planten, het bos zal bedekken met zijn prachtige paarse bloemen.
Inheems in heel het Noordelijk halfrond, heeft de plant als voedingsbron gediend in Noord Amerika, waar de jonge scheuten werden verzameld.
In Rusland, werd “Ivan tea”, “Kapor tea” of Russian “Tea” gedronken, een infusie gemaakt van onverwerkte of gefermenteerde delen van de gehele bovenste plant. (Kruid)
Van de weinig (gekende) wild geplukte planten in de Zweedse geschiedenis van de afgelopen paar honderd jaar, was wilgenroosje, voornamelijk de bovenste delen van de plante er toch een van. Dit werd gemengd samen met melk van rendieren.
Wanneer het zaad klaar is, moet je maar eens met je hand over de plant strijken, een grappig effect!
Smaak:
Jonge scheuten zijn vrij neutraal van smaak, hoe ouder ze worden, hoe minder aangenaam.
Periode:
Vroege lente
Bronnen:
Eetbare wilde planten, Steffen Guido Fleischlauer, Jurgen Guthmann, Roland Spiegelberger p 87
https://en.wikipedia.org/wiki/Chamerion_angustifolium
Assessment report on Epilobium angustifolium L. and/or Epilobium parviflorum Schreb., herba, 10 March 2015 EMA/HMPC/712510/2014 Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) p8
The use of wild plants as food in pre-industrial Sweden, Ingvar Svanberg
Wilgenroosje, Epilobium angustifolium
het wildplukboek
Ben Brumagne was met zijn bedrijf Forest To Plate een van de eerste in de lage landen om wildplukken op de kaart te zetten en verdiepte zich heel grondig in de materie. Hij bundelt in dit boek niet alleen zijn plantenkennis, hij verrijkt het ook met prachtige verhalen en zijn eigen ervaringen.
Een ideaal boek voor wie wel eens wil proberen om uit de natuur te koken, maar ook voor doorwinterde wildplukkers.