teunisbloem

ENG: EVENING PRIMROSE
FR: ONAGRE
DUI: NACHTKERZE

FAMILIE: TEUNISBLOEMFAMILIE OF ONAGRACEAE

EETBARE DELEN

Wortel, zaden, bloemen

BOTANISCHE BESCHRIJVING

De teunisbloem is een bijzondere plant. Ze is een nachtbloeier en vaak een tweejarige plant, maar ze kan ook éénjarig zijn. Je hebt de kleine teunisbloem, de middelste teunisbloem en de grote teunisbloem, die allemaal tot dezelfde familie behoren, en zelfs nog heel wat bastaardsoorten.

Hoe herkennen?

  • In de lente en de zomer herken je de typische gele bloemen die in een toorts boven elkaar groeien. Ook de langwerpige bloemknoppen zijn makkelijk herkenbaar.

  • De onderste bladeren groeien in een rozet

  • Ze hebben een dikke, roze penwortel

ALGEMENE BESCHRIJVING

Deze plant met gele bloemen, ben je vast al eens tegengekomen. Uit de eetbare tuin is ze niet weg te denken. Alles van de teunisbloem is eetbaar: wortels, bloemen, bladeren en zaden. In de winter eet je de wortel.

De wortel noemen ze in Frankrijk ook wel ‘jambon végétal’, omdat de wortel roze is en naar ham smaakt.

De teunisbloem komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en is waarschijnlijk in de 17de eeuw in Europa binnengebracht. Ze werd en wordt nog steeds vaak als geneeskrachtige plant gebruikt. In Midden-Amerika werd ze veel gebruikt om te genezen, maar ook de voedzame wortel werd er gegeten werd. De plant bevat onder andere heel wat omega-6 vetzuren. Uit de zaden wordt de teunisbloemolie gewonnen en aangewend bij bijvoorbeeld menstruatieklachten.

IN DE KEUKEN

De roze wortel kan je eten en bereiden zoals pastinaak of andere wortels. Lekker in de oven of in een stoofpotje.

Teunisbloem, Oenothera

Het wildplukboek

Ben Brumagne was met zijn bedrijf Forest To Plate een van de eerste in de lage landen om wildplukken op de kaart te zetten en verdiepte zich heel grondig in de materie. Hij bundelt in dit boek niet alleen zijn plantenkennis, hij verrijkt het ook met prachtige verhalen en zijn eigen ervaringen.

Een ideaal boek voor wie wel eens wil proberen om uit de natuur te koken, maar ook voor doorwinterde wildplukkers.