FR: BALSAMINE DE L'HIMALAYA
ENG: POLICEMAN'S HELMET, HIMALAYAN BALSAM
DUI: DRÜSIGE SPRINGKRAUT
FAMILIE: BALSEMIENFAMILIE OF BALSEMINACEAE
EETBARE DELEN
(jonge) bladeren, scheuten, zaden, bloemen
BOTANISCHE BESCHRIJVING
De reuzen- of springbalsemien springt meer en meer in het oog. Deze invasieve exoot verspreidt zich makkelijk en snel in onze natuur. Je vindt ze vaak langs waterkanten en ze wordt tot wel twee meter hoog.
Hoe herkennen?
Het blad is langwerpig met een veernervige structuur en een getande tot gezaagde bladrand
De bloemen zijn symmetrisch en roze tot rood of paars
Vooral de langwerpige doosvruchten, die bij aanraking ontploffen, zijn heel herkenbaar
ALGEMENE BESCHRIJVING
Deze plant staat bekend onder verschillende namen; springbalsemien, reuzenbalsemien of springzaad. Bij ons wordt ze gezien als een invasieve exoot. Ze is afkomstig uit Zuidoost Azië, maar nu in grote delen van de wereld te vinden.
De verspreiding van de zaden gebeurt door het springen of ontploffen van de zaaddoos, zelfs bij een lichte aanraking. De eerste keer schrok ik mij een hoedje! Je kan al raden waar de naam vandaan komt.
Springzaad werd en wordt vooral in Oost-Azië gebruikt, voornamelijk voor de geneeskrachtige waarde. Traditioneel worden bladeren en scheuten ook gegeten in China en Bali. Let wel op, want de plant werkt sterk bloedzuiverend en urinedrijvend.
Springzaad lijkt op en is familie van Impatiens noni-tangere en Impatiens parviflora en kennen eenzelfde gebruik.
IN DE KEUKEN
De bloemen, scheuten, bladeren, en zaden van deze plant zijn eetbaar. Persoonlijk vind ik de zaden het lekkerst. Ze smaken naar nootjes, zeker als ze geroosterd worden. En dat komt goed uit, want de zaden oogst je in de herfst! Wij verzamelen de zaadjes door een zak over de plant te doen en de zaaddoos te laten springen.
Bronnen
Het grote wildplukkersboek, Edwin Flores
Eetbare wilde planten, Steffen Guido Fleischlauer, Jurgen Guthmann, Roland Spiegelberger p 68
Edible, medicinal and non-medicinal plants volume 7 Flowers, T.K.Lim p 538
An Ethnobotanical Study of Medicinal Plants used by the Locals in Kishtwar, Jammu and Kashmir, India, Mahesh Kumar, Yash Paul and V. K. Anand
Springbalsemien, Impatiens glandulifera
Het wildplukboek
Ben Brumagne was met zijn bedrijf Forest To Plate een van de eerste in de lage landen om wildplukken op de kaart te zetten en verdiepte zich heel grondig in de materie. Hij bundelt in dit boek niet alleen zijn plantenkennis, hij verrijkt het ook met prachtige verhalen en zijn eigen ervaringen.
Een ideaal boek voor wie wel eens wil proberen om uit de natuur te koken, maar ook voor doorwinterde wildplukkers.