meidoorn

Wilde eetbare plant Meidoorn, Foto genomen door Ben Brumagne van Forest To Plate

FR: AUBÉPINE
ENG: HAWTHORN
DUI: WEISSDORN

FAMILIE: ROZENFAMILIE OF ROSACEAE

EETBARE DELEN

Vrucht, blad, bloem

BOTANISCHE BESCHRIJVING

Meidoorn, is een boom die vaak wordt aangeplant als haagplant. Je hebt de eenstijlige en de tweestijlige meidoorn, die voor dezelfde doeleinden gebruikt kunnen worden. In totaal bestaan er zo’n 600 soorten meidoorn, die overal rond de gematigde klimaten groeien.

Hoe herkennen?

  • Struik of kleine boom

  • Bladeren zijn driehoekig tot eirond en diep gespleten waarbij ze drie tot zeven lobben hebben

  • Bessen zijn eerst groen en verkleuren naarmate ze rijpen naar donkerrood

ALGEMENE BESCHRIJVING

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de bessen tot meel vermalen en ze werden gebruikt om alcohol op smaak te brengen. In Spanje is het een van de 419 wilde eetbare planten die in de laatste honderd jaar geoogst werden en in Servië werden de bessen tot voor kort nog regelmatig gebruikt.

Archeologische vondsten in Nederland en België wijzen op het gebruik van de bessen 5500 tot 3300 jaar voor onze jaartelling. Maar elders in de wereld hebben andere soorten meer aan populariteit gewonnen.

In Iran wordt een andere knalgeel-oranje soort, die ze Zalzalak noemen, commercieel geteeld. De vrouw waar ik enkele dagen bij verbleef, vertelde me dat oudere vrouwen nog steeds pikzwarte, wilde meidoornbessen gingen plukken in de nazomer om dan op de markt te verkopen. De bessen waren veel smakelijker, zoeter en zuurder, dan de bij ons voorkomende soorten.

Alhoewel onze soorten duidelijk minder smakelijk zijn, zijn ze hier toch gegeten geweest. Het was via de Brit en Survival expert Ray Mears, dat ik leerde wat ik hiermee kon doen.

IN DE KEUKEN

In China wordt met een bepaalde meidoornsoort een verscheidenheid aan lekkernijen gemaakt, waaronder snoepstokken waarbij de bessen in suiker gedoopt worden.

De jonge blaadjes zijn ook eetbaar, maar in de herfst oogst je de bessen. Je kan ze persen - zorg er wel voor dat je de zaden verwijdert- en dan verwerken tot fruitleer. 

Of gebruik de meidoornbessen om sterke dranken zoals wodka op smaak te brengen.

Bronnen: 

  • Compendium van rituele planten in Europa, Marcel de Cleene, Marie Claire Lejeune p 731

  • Ethnobotanical review of wild edible plants in Spain

    JAVIER TARDÍO1*, MANUEL PARDO-DE-SANTAYANA2† and RAMÓN MORALES2

  • Ethnobotanical Knowledge and Traditional Use of Plants in Serbia in Relation to Sustainable Rural Development Zora Dajić Stevanović, Milica Petrović and Svetlana Aćić 

  • Food And Drink in Archeology 1, University of Nottingham Postgraduate Conference 2007, Edited by Sera Baker, Martyn Allen, Sarah Middle and Kristopher Poole 

  • A RECONSTRUCTION OF MIDDLE HOLOCENE ALLUVIAL HARDWOOD FORESTS (LOWER SCHELDT RIVER, NORTHERN BELGIUM) AND THEIR EXPLOITATION DURING THE MESOLITHIC-NEOLITHIC TRANSITION PERIOD (SWIFTERBANT CULTURE, CA. 4,500 - 4,000 BC) Koen DEFORCE*1,2,3, Jan BASTIAENS1 & Philippe CROMBÉ3 

  • HAWTHORN (CRATAEGUS)FOOD AND MEDICINE IN CHINA

    by Subhuti Dharmananda, Ph.D., Director, Institute for Traditional Medicine, Portland, Oregon

Meidoorn, Crataegus monogyna & C. laevigata

Het wildplukboek

Ben Brumagne was met zijn bedrijf Forest To Plate een van de eerste in de lage landen om wildplukken op de kaart te zetten en verdiepte zich heel grondig in de materie. Hij bundelt in dit boek niet alleen zijn plantenkennis, hij verrijkt het ook met prachtige verhalen en zijn eigen ervaringen.

Een ideaal boek voor wie wel eens wil proberen om uit de natuur te koken, maar ook voor doorwinterde wildplukkers.