Insectenreeks: de kleine eikelboorder

In onze insectenreeks gaan we op zoek naar klein leven. Net als zij, halen ook wij graag ons voedsel uit de natuur. Tijd om onze buren beter te leren kennen!

Wie al eens mee ging op één van onze activiteiten, weet inmiddels dat er meer uit eikels te halen valt dan men doorgaans vermoedt: eikelburgers, eikelbrood, eikelcouscous, eikeltofu, eikelkoekjes etc. 

Wie echter niet uit zijn doppen kijkt, kan meer eiwitten binnen krijgen dan verwacht! Het vrouwtje van deze kleine eikelboorder (Curculio glandium), boort immers een gaatje in onrijpe eikels en legt er minstens twee eitjes in. Na ongeveer twee weken komen de larven uit het ei en voeden zich met de eikel. Nadat de eikel in de herfst op de grond gevallen is, maken de larven een gat naar buiten en graven zich in in de grond. Na de winter verpoppen ze zich en in mei of juni komen ze als volwassen snuitkevers uit de grond gekropen. 

Laat je hierdoor echter niet afschrikken! Er zijn meer dan 400 soorten (insecten, zoogdieren,...) die hun thuis of hun voedsel vinden in de eik. Voordat je eikels klaarmaakt in de keuken, check je best of ze nog niet bewoond (geweest) zijn!

#natuurpunt @nilsiwens 

Vorige
Vorige

Forest To Plate x Wandelgoesting: Overnachten in een tipi en wandelen in de Mombeekvallei

Volgende
Volgende

Insectenreeks: de tamme-kastanjegalwesp