Leg betonmolens stil en maak eerst plan voor open ruimte en natuur

Samen met Natuurpunt en andere natuurorganisaties ijveren ook wij voor een sterk beleid rond open ruimte en natuur. Recentelijk bleek dat er nog meer natuur verloren dreigt te gaan, deze keer in Mechelen. Nochtans kondigde het stadsbestuur een ambitieus plan aan voor het behoud van open ruimte. Wij roepen iedereen op om de petitie te tekenen en de Stad Mechelen te wijzen op hun verantwoordelijkheid, in de hoop het tij nog te kunnen keren. Lees hieronder de open brief van verschillende natuurorganisaties.

mechelen noord.jpg

“MECHELEN - De betonmolens van projectontwikkelaars draaien op volle toeren in Mechelen-Noord. Dat stoot op almaar meer verzet bij de Mechelaars. En terecht. Daarom roept Natuurpunt Mechelen op om de petitie voor het behoud van natuur en open ruimte in Mechelen-Noord III te tekenen. De stad Mechelen gaat dit najaar van start met het opstellen van een nieuw beleidsplan ruimte. Natuurpunt vraagt uitdrukkelijk om minstens tot dit ruimtelijk plan is opgemaakt geen open ruimte meer aan te snijden en voluit te kiezen voor een ruimtelijke visie die goed is voor de natuur, het klimaat én de Mechelaar.

Betonmolens op volle toeren. Mechelen versteent in sneltempo. Uit het Betonrapport van Vlaamse Steden en Gemeenten (2015) bleek dat Mechelen voor 24% uit verharde oppervlakte bestaat. En de molens draaien hard door: gemiddeld verdween er 212 vierkante meter per dag onder het beton. In totaal bleek uit het rapport dat 560 hectare of het equivalent van 1120 voetbalvelden aan open ruimte bedreigd is op Mechels grondgebied. Er staat veel op het spel.

We weten intussen allemaal waar al dat beton slecht voor is: hogere overstromingsrisico’s (natte kelders), lagere grondwaterstanden, hitte-eilanden in warme periodes en het aantasten van de levenskwaliteit van inwoners (minder groen, meer verkeer en dus lawaai en fijn stof). In de afgelopen snikhete zomers en tijdens de coronalockdown was het een overrompeling in de natuurgebieden in het Mechelse. Dit bewijst de stijgende vraag naar groen in de buurt, maar het aanbod volgt niet, integendeel. Ook voor de biodiversiteit is de genadeloze betonsnelheid dramatisch: onbebouwde gebieden, die vaak ook leefgebieden zijn van zeldzame dier- of plantensoorten, raken hopeloos versnipperd.

Van klinkende woorden naar daden

Het Mechelse stadsbestuur nam enkele veelbelovende engagementen voor het behoud van open ruimte: zo ondertekende de stad het ORIOM-charter (Open ruimte in en om Mechelen), kondigde ze in haar bestuursakkoord de komst van een heus Nationaal Park aan, beloofde ze werk te maken van een ruimtelijke visie én een visie op het beter inrichten en verdichten van de bedrijfsterreinen. Het mag niet bij woorden blijven. Zonder de nodige acties, is er straks geen open ruimte meer over om een visie voor op te maken. Het draagvlak om open ruimte te redden, is er: de petitie voor het behoud van het open ruimtegebied in Mechelen-Noord haalde op enkele dagen tijd 3000 handtekeningen. Het toont aan dat veel Mechelaars zich zorgen maken om de open ruimte en natuur in hun stad. Een krachtig signaal dat ongetwijfeld doordringt tot het Mechelse stadhuis.

Natuurpunt beseft uiteraard dat er naast een roep om open ruimte ook een stijgende nood is aan plaats voor wonen en werken. Toch hoeven die twee elkaar niet in de weg te staan. Door te verdichten, en efficiënter om te gaan met ruimte, kunnen nieuwe ontwikkelingen hand in hand gaan met een beleid dat open ruimte en natuur versterkt.

Een plan voor open ruimte en natuur

Het aangekondigde “masterplan” voor Mechelen-Noord III kwam als een totale verrassing. Natuurpunt zal verder de tijd nemen om de evoluties in Mechelen-Noord grondig op te volgen en haar stem laten horen in het debat. Nu een masterplan opstarten is een voorafname op de opmaak van het beleidsplan ruimte. Bovendien wordt verwacht dat er, zeker in dit coronatijdperk, veel kan veranderen op het vlak van efficiënt inrichten van bedrijvenzones.

Natuurpunt gaat de komende maand in overleg met het Mechelse middenveld - en wil vervolgens met een open brief naar het stadsbestuur stappen. Het is hoog tijd voor een ander soort masterplan: één voor natuur en open ruimte in en om Mechelen, voor alle Mechelaars.”

Voor vragen: contacteer Nils Iwens van Natuurpunt: nils.iwens@cvn.natuurpunt.be

Vorige
Vorige

Insectenreeks: de tamme-kastanjegalwesp

Volgende
Volgende

Forest To Plate x Wandelgoesting: Verfrissende betovering in het Drongengoedbos