Eikels redden de wereld
Met Project Acorn wil Ben Brumagne de voedingsmarkt veroveren. Als het aan hem ligt eten we binnenkort eikelburgers, salades gedressed met eikelolie, eikelbrood, eikelcouscous, eikeltofu en eikelkoekjes.
“Tijdens mijn workshops leer ik mensen al meer dan vijf jaar koken met eikels”, zegt Ben “Het is voor velen zeer vreemd dat iets wat ze iedere herfst vertrappelen plots zoveel meer waarde krijgt. Na het eten van een zelfgemaakte eikelburger wandelen ze nooit meer hetzelfde door een bos”.
LOKALE EIWITTEN
Als mens kunnen we niet overleven zonder eiwitten. Een groot deel van onze eiwitten halen we momenteel uit vlees, al is de vleesconsumptie in België aan het dalen. Onze runderen worden deels gevoed met soja uit het Amazonewoud, wat mee helpt zorgen voor de massale bomenkap, alsook voor de uitstoot van CO2, door de schepen die de soja tot bij ons brengen.
Veel van onze eiwitten halen we momenteel van de andere kant van de wereld, dit is slecht voor het milieu, maar dit maakt ons ook afhankelijk van andere landen. We moeten meer lokale eiwitten produceren en consumeren. Want elk jaar blijven er duizenden tonnen eikels liggen op de grond. We zouden makkelijk een deel kunnen oogsten, het is immers gratis voedsel!
EIKELS VOOR LANDBOUW
Ook in de landbouw moeten we naar duurzamere alternatieven en kunnen eiken oplossingen bieden. Vele landbouwers hebben te kampen met erosie en droogte, het wordt meer en meer duidelijk dat de intensieve landbouw zijn beste tijd heeft gehad. Zonder in te boeten op productieverlies zouden veehouders bijvoorbeeld enkele rijen met eikenbomen kunnen zetten. Tachtig procent van die aanplantkost wordt in Vlaanderen momenteel zelfs terugbetaald door Agroforestry subsidies. De eiken bieden schaduw voor koeien tijdens hete zomers, later zijn ze een bron van voedsel en op het einde van de rit zorgen ze voor het beste hout. Met het Food Forest Institute als partner wordt dit nog verder onderzocht.
KLIMAATEIKELS
Klimaatveranderingen zorgen er voor dat het niet alleen warmer zal worden, maar ook droger. Ons waterpeil is in Vlaanderen alarmerend laag waardoor boeren zelfs water halen bij de Waalse buren. Bomen hebben veel minder beregening nodig omdat ze met hun wortels zelf water kunnen zoeken. Ook houden ze water beter vast. Naast het feit dat eiken de droogte deels helpen oplossen vangen ze ook fijn stof op, zijn ze een van de beste CO2-opslagplaatsen, geven ze schaduw en zijn ze onmisbaar voor onze biodiversiteit, ze bieden plaats aan honderden verschillende diersoorten.
EIKELS ZIJN GIFTIG
Binnenkort brengen Plant Based Chef Pieter-Jan Lint en Ben Brumagne hun ‘Kookboek voor Eikels’ uit om mensen aan te zetten meer te halen uit kostbare eikels. Velen denken dat eikels giftig zijn, en dat klopt ook als je ze rauw eet of slecht prepareert. In eikels zitten tannines, natuurlijke stoffen die hen beschermen tegen beestjes, dus ook tegen ons. Tannines worden ook gebruikt om leer mee te looien. Gelukkig zijn er tal van methodes om die tannines te verwijderen. Je experimenteert best niet zelf met eikels, tenzij je goed weet hoe je de eikels tanninevrij maakt.
TESTFARMS
Er zullen enkele hectares worden aangeplant met verschillende eikensoorten om te onderzoeken welke variëteiten het het beste doen binnen ons klimaat. “Voor het planten van eiken heb je een langetermijnvisie nodig, wat in deze maatschappij tegenwoordig ontbreekt. Het kan zijn dat eiken pas vruchten dragen na ongeveer twintig jaar, maar ik heb het gevoel dat ze tegen dan meer dan welkom zullen zijn, het is investeren in onze toekomst”, zegt Ben.
EIKELS, TERUG VAN WEGGEWEEST
Zijn inspiratie vond hij onder andere in het buitenland. Van traditionele eikel couscous afkomstig uit Algerije, eikeltofu van Zuid-Korea, eikelbrood van Iran, eikelkoekjes van Griekenland tot eikelkaas van Amerika. Met EIT-food, een consortium van voedselbedrijven dat op zoek is naar innovatieve startups worden de marktmogelijkheden bekeken en er wordt ook samengewerkt met onderzoeksinstellingen om de voedingswaarde te onderzoeken. Het doel is om massaal eiken aan te planten over heel Europa en de markt te bombarderen met tal van gezonde en heerlijke eikelproducten. Dus: wees geen eikel, eet eikels!