5 onkruiden die je in de keuken kan gebruiken

Onkruid is vaak de grootste vijand van tuiniers en boeren. Het wordt gezien als ongewenst en wordt vaak zo snel mogelijk verwijderd. Maar wist je dat sommige onkruiden eigenlijk helemaal niet zo slecht zijn? Sterker nog, sommige soorten kunnen zelfs nuttig zijn in de keuken! In dit artikel bespreken we vijf onkruiden die je zou moeten laten staan en die je kunt gebruiken in de keuken.

MELGANZEVOET

(Chenopodium album)

Melganzevoet is een van de meest voorkomende onkruiden en groeit op veel plaatsen. Het wordt vaak gezien als ongewenst omdat het veel voedingsstoffen uit de bodem opneemt en daarmee andere planten kan overwoekeren. Maar melganzevoet heeft ook een hoge voedingswaarde en is zelfs rijk aan vitamine C en mineralen. Het is een uitstekende bron van calcium en kan gebruikt worden als spinazie-substituut in gerechten zoals quiches en stoofschotels.

HARIG KNOPKRUID

(Galinsoga quadriradiata)

Knopkruid is een snelgroeiend onkruid met kleine witte bloemen. Het wordt vaak gezien als een hinderlijk onkruid, maar is eigenlijk heel gezond. Het is een goede bron van vitamine A en C en bevat ook veel mineralen zoals kalium en calcium. De bladeren en bloemen kunnen worden gebruikt als garnituur voor salades en soepen.

PAPEGAAIEN-KRUID

(AMARANTHUS RETROFLEXUS)

Papegaaienkruid is een snelgroeiend onkruid dat veel voorkomt op braakliggende terreinen en in tuinen. Het heeft een nootachtige smaak en kan worden gebruikt als vervanging van spinazie in gerechten zoals lasagne en curry's. Het is rijk aan eiwitten en bevat veel ijzer, calcium en vitamine C.

GROTE BRANDNETEL

(Urtica dioica)

Brandnetels staan bekend om hun prikkende bladeren, maar wist je dat ze ook heel gezond zijn? Ze bevatten veel ijzer, magnesium en vitamine A en C. Brandnetelthee wordt vaak gedronken om allergieën en hooikoorts te verlichten. De bladeren kunnen worden gebruikt in soepen en stoofschotels en hebben een licht pittige smaak.

KLEINE VELDKERS

(Cardamine hirsuta)

Veldkers is een snelgroeiend onkruid dat vaak wordt aangetroffen in tuinen en velden. Het heeft een pittige, waterkers-achtige smaak en kan worden gebruikt als vervanging van rucola in salades en sandwiches. Het is rijk aan vitamine C en bevat ook calcium en ijzer.

Het wildplukboek

plukken en koken uit de natuur


Wilde eetbare planten zijn fascinerend: je dwaalt door de bossen, neemt planten en paddenstoelen mee naar huis en kunt er heerlijke gerechten mee maken.

Ben Brumagne was met zijn bedrijf Forest to plate een van eerste in de lage landen om wildplukken op de kaart te zetten en verdiepte zich heel grondig in de materie. Hij bundelt in dit boek niet alleen zijn plantenkennis, hij verrijkt het ook met prachtige verhalen en zijn eigen ervaringen.

Een ideaal boek voor wie wel eens wil proberen om uit de natuur te koken, maar ook voor doorwinterde wildplukkers.