Winterkost: wilde eetbare paddenstoel Judasoor

judasoor.jpg

Judasoor, Auricularia auricula-judae

ENG: WOOD EAR

FR: OREILLE DE JUDAS

DUI: JUDASOHR

FAMILIE: AURICULARIACEAE

EETBARE DELEN

Zwam

BOTANISCHE BESCHRIJVING

Judasoren zijn paddenstoelen die meestal op vlieren groeien en als het genoeg regent kan je ze het hele jaar rond vinden.

Hoe herkennen?

  • Lijkt op een roze oor

  • Groeien op levende of dode vlieren

ALGEMENE BESCHRIJVING

Nadat Judas Jezus verraden had, kreeg hij zoveel spijt van zijn daad dat hij zich verhing aan de Judasboom. Maar een van zijn oren bleef aan een tak hangen. Sindsdien groeien er judasoren aan de boom. Zo gaat het verhaal toch.

Bij ons groeien ze vooral op levende en dode vlieren. Als je de vlier kan herkennen, wordt je zoektocht naar deze paddenstoel een stuk makkelijker!

Vlieren herken je aan het samengesteld blad dat vijf of zeven deelbladen bevat. In de lente herken je makkelijk de wit-gele geurende vlierbloesems en vanaf de late zomer de vlierbessen die in trossen bij elkaar hangen. Op de stam of de takken kan je speuren naar judasoren.

IN DE KEUKEN

Als je chinees gaat eten, is het goed mogelijk dat er boomoren in je gerecht zitten, paddenstoelen die van dezelfde familie zijn als judasoren. Nu je weet waar je ze kan vinden, kan je er zelf mee aan de slag!

Ze zijn een beetje taai en niet de grootste smaakmakers, maar ze nemen goed de smaken van het gerecht over en je kan ze gebruiken in een mix met of ter vervanging van andere paddenstoelen.

Vorige
Vorige

Winterkost: wilde eetbare paddenstoel Oesterzwam

Volgende
Volgende

Winterkost: wilde eetbare plant Veldkers