Wandelen tussen het onkruid in onze hoofdstad: “Alleen ervan proeven, is soms geen goed idee”

wandelen tussen het onkruid in onze hoofdstad forest to plate

Wandelen tussen het onkruid in onze hoofdstad: dat is wat de stadswandelingen van Forest To Plate aanbieden aan de dagjestoerist. “Die plantjes zijn goed voor de biodiversiteit in een stad. En als mensen iets kennen, dat willen ze dat ook beschermen.”

Brussel telt met het Zoniënwoud en andere parken heel wat groene longen, maar ook tussen de stoeptegels groeit er heel wat groen in onze hoofdstad. De gidsenvereniging Forest To Plate heeft daarom acht educatieve wandelingen op verschillende plekken uitgetekend om de nieuwsgierige wandelaar en de dagjestoerist een snelcursus stoepplantjes bij te brengen. “Onder natuurliefhebbers over de hele wereld zijn zo'n wandelingen enorm populair”, vertelt herborist en natuurgids Roxane Hoedemakers van Forest To Plate. 

“Tijdens de lockdown waren er al heel wat herboristen en gidsen uit andere landen die bezig waren om dergelijke wandelingen uit te tekenen. In mijn gemeente in Watermaal-Bosvoorde groeien er heel wat plantjes tussen de stoeptegels, maar ook in andere Brusselse gemeenten is dat het geval. Daarop zijn we begonnen om wandelingen uit te denken over het hele gewest om Brusselaars en mensen buiten de hoofdstad van zo'n wandelingen te laten genieten.”

Met een paar krijtjes in de hand stippelen de leden van Forest To Plate een wandeling in een bepaald buurt uit. “We zoeken een plek uit die dichtbevolkt is, maar die wel een park in de buurt heeft. Op die manier kunnen we een interessante wandeling uitstippelen. We focussen op de planten die tussen de stoeptegels verschijnen of die langs de huizen bloeien, maar een korte passage door een park is altijd een meerwaarde. Wandelaars moeten gewoon de pijlen volgen die we met krijt hebben aangebracht en per wandeling focussen we dan op een tien- à twintigtal plantjes. Op onze website kunnen Brusselaars of dagjestoeristen de wandeling bekijken en weetjes ontdekken over de verschillende planten. Die informatie is anekdotisch en we beperken het aantal verschillende planten ook om de mensen niet te overweldigen. Wie wil, kan uiteraard meer informatie opzoeken over verschillende soorten.”

Met de verschillende wandelingen willen de gidsen van Forest To Plate mensen de liefde voor de natuur bijbrengen. “In de stad – en zeker in drukbevolkte wijken – kan je je band met de natuur verliezen. Toch is er zelfs in die wijken veel te zien, en dat willen wij met deze wandelingen aantonen. We geven anekdotes mee zodat mensen al hun zintuigen gaan gebruiken zoals voelen, ruiken en proeven, al is dat laatste absoluut niet aan te raden voor plantjes in de stad. Op die manier willen we mensen kennis laten opdoen over de verschillende planten in de stad, want veel van die planten kan je gebruiken voor allerhande dingen. Wat je kent, wil je ook beschermen. En dat is belangrijk, want deze plantjes zijn belangrijk voor de biodiversiteit in een stad. Bovendien is het ook helemaal niet zo lelijk als er groen uit de stoeptegels verschijnt. Dat bleek ook tijdens de lockdown toen de verschillende groendiensten niet meer werkten en er minder passage was. Op de Grote Markt in Brussels begonnen er zelfs grassprieten tussen de kasseien te groeien, en dat gaf een mooi aanzicht. We merken ook dat de verschillende gemeentediensten ook anders naar die planten beginnen te kijken en ze niet direct zomaar verwijderen.”

Op de website van Forest To Plate www.foresttoplate.com/staycation-bxl vind je elke week een nieuwe route en informatie over de planten die je tegenkomt. “We raden de mensen aan om hun wandeling niet te lang uit te stellen. De namen op de Brusselse voetpaden verdwijnen na een tijdje, maar ook de planten komen en gaan wanneer ze dat willen”, besluit Hoedemakers.

Bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200713_94195215

Gidsenvereniging Forest To Plate tekent educatieve routes uit voor dagjestoeristen

14/07/2020 om 06:00doorAmaury Michaux