invasief bier van japanse duizendknoop

brussels beer project en forest to plate maken samen bier van invasieve planten.

Brussels Beer project en wildplukcollectief Forest To Plate hebben de handen in elkaar geslagen om een antwoord te bieden op volgend probleem: de ongewilde verspreiding van een invasieve exoot, namelijk de Japanse duizendknoop.

Met man en macht, wordt over heel de wereld en ook in België gezocht naar oplossingen om Japanse duizendknoop uit onze natuur te verwijderen, dus kwamen ze op het idee om er dan maar meteen iets nuttigs mee te doen. En laten eerlijk zijn, wat is er nuttiger dan bier maken met invasieve planten?

Wat is dat een invasieve exoot?

De Japanse duizendknoop staat vooral bekend als een invasieve exoot, die oorspronkelijk niet van hier is maar hier wel heel goed en snel groeit. Ze mag in België niet aangeplant worden en moet verplicht worden bestreden. Dit is belangrijk aangezien het de lokale inheemse populaties planten onderdrukt, waardoor deze minder de kans krijgen om te groeien.Het zijn voornamelijk de insecten die inheemse waardplanten nodig hebben die een kettingreactie in de ecologische keten veroorzaken. Het voortbestaan van belangrijke insecten wordt bedreigd en daarmee ook de voortplanting van hun waardplanten.

Eetbaar

Aan de andere kant van de wereld, in Oost-Azië en vooral Japan, waar deze plant oorspronkelijk vandaan komt, is Japanse duizendknoop een delicatesse en ook wildplukkers kennen ondertussen de vele voordelen van de plant. Voornamelijk in de vroege lente smaken jonge stelen naar een combinatie tussen rabarber en bietjes. Het zijn de oxaalzuren in de plant, die de heerlijk zurige smaak geven, maar die -net zoals rabarber- gematigd geconsumeerd worden.

Lambiek

Een in Dansaert gebrouwen lambiek werd in het voorjaar geïnfuseerd met het sap van de Japanse duizendknoop, geoogst vooraleer de stelen verhard waren. De zure en groene wilde smaken komen sterk naar voor.

Restproduct na het brouwen

Met het restproduct na het brouwen van het bier, overwegen we om isolatie of karton te maken. Op die manier kunnen we Japanse duizendknoop niet alleen in het voorjaar, maar doorheen het seizoen oogsten. Op die manier helpen we mee met de bestrijding van de plant, terwijl we er ook iets leuk mee kunnen doen. Win-win.

Een warme oproep naar geïnteresseerden met praktische ideeën over de uitwerking ervan.

Karton gemaakt van restproduct na het maken van het Japanse duizendknoop bier

Waar kan ik het bier drinken?

Vanaf 31 augustus kan je komen degusteren van het bier op het Brussels Beer Project hoofdkwartier in Dansaert, Brussel, dat enkel hier beschikbaar is.

Op 31 augustus zijn er twee wildpluk wandelingen, beiden georganiseerd door Forest To Plate. Je op zoek gaat naar de plant gebruikt om dit bier te maken, en gaat nadien degusteren in Brussels beer project in Dansaert, Brussel. De wandeling is gratis en je hoeft je niet aan te melden.

Wanneer?

Brussels beer project is een Belgische brouwerij met een internationaal team dat in enkele jaren wereldwijd zijn naam heeft verspreid met originele recepten. Forest To Plate is een Belgisch collectief van wildplukkers, dat opleidingen geeft en wandelingen organiseert rond het thema wilde eetbare planten. 

Het verhaal van Forest To Plate begon in 2015 toen wildplukker en herborist Ben Brumagne (30) de wereld rondreisde op zoek naar eetbare wilde planten, hun geheimen en geschiedenis. Na jarenlange studies en ontmoetingen wilde Ben zijn verwondering delen met anderen. 

Ondertussen is Forest To Plate uitgegroeid tot een gekend collectief van enthousiastelingen die hun tijd liefst in en mét de natuur doorbrengen. “We willen mensen met iedere soort achtergrond warm maken om samen met ons de eetbare natuur rond hen te ontdekken.”

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220824_97114163