Deze boomblaadjes kan je eten

We plukken graag de noten en vruchten van de bomen, maar wist je dat je van sommige bomen ook de bladeren kan eten? Als de blaadjes nog jong en mals zijn, vallen ze het best in de smaak!

Linde

LINDE.jpg

De lindeboom wordt in het Engels ook wel eens salad tree genoemd. De jonge blaadjes zijn lekker en mals en vervangen perfect een blad sla. Bovendien zijn ze erg voedzaam.

Ruwe berk

Bron: www.wilde-planten.nl

Bron: www.wilde-planten.nl

Berkenblaadjes zijn een beetje bitter van smaak, maar ook eetbaar. Je kan ze gebruiken als bladgroente; rauw in een salade of gestoofd. En je kan er ook een kruideninfusie mee maken, wat overigens wel vaker gedaan wordt met het berkenblad aan het begin van de lente.

spar

den.jpg

Dennennaalden zijn heel leuk om te gebruiken in de keuken. Door de honderden voorkomende soorten zijn er ook honderden verschillende smaken. Wij verkiezen de zilverspar (Abies alba), die een lekker agrum aroma heeft.

Je kan je groenten bijvoorbeeld op een bedje van sparrennaalden leggen en zo zachtjes laten garen zodat de subtiele smaken in de groenten terecht komen.

De naalden zorgen vaak voor een zurige smaak, veroorzaakt door de vitamine C die we zeker in de jonge takjes terugvinden. De lekkere geuren en specifieke smaken komen van de etherische oliën.

Beuk

Bron: www.wilde-planten.nl

Bron: www.wilde-planten.nl

Je gebruikt best de allerjongste blaadjes van de beuk, want ze worden al snel stug en taai. In april en mei is het ideale moment om te plukken en ze zijn een perfecte aanvulling in een salade.

In Engeland werd het beukenblad gebruikt om er likeur en bier van te maken. Je kan er zelf ook zeker mee aan de slag door de bladeren te laten macereren in gin of andere sterke drank.

Meidoorn

Bron: www.oogstenzonderzaaien.nl

Bron: www.oogstenzonderzaaien.nl

Ook van de meidoorn eet je best de jonge blaadjes, wanneer ze nog fris, groen en mals zijn. Later worden ze wat te taai, maar kan je er wel nog thee van zetten.

De typische meidoornbessen zijn later op het jaar ook eetbaar, maar die vind je momenteel niet.

iep of olm

Bron: www.waarnemingen.be

Bron: www.waarnemingen.be

Het jonge blad van de iep of olm kan rauw of gekookt gegeten worden. Door de iepenziekte zijn helaas heel wat iepen verdwenen, maar hybride soorten worden weer aangeplant.

druivelaar of wijnstok

Bron: www.waarnemingen.nl

Bron: www.waarnemingen.nl

De druivelaar of wijnstok vind je bij ons niet vaak terug in het wild, maar wijnbladeren zoals we zo ook wel eens noemen, kennen we uit de Griekse keuken, waar ze opgevuld worden met rijst. Kies voor de grote exemplaren, blancheer ze kort in gezouten water totdat ze zacht zijn, vul ze met rijst of (vegetarisch) gehakt en maak er pakketjes van.

Vorige
Vorige

Trekkershut: trek door de Viroinvallei naar je overnachtingsplek

Volgende
Volgende

Wildplukken: hoe begin ik er aan?