Hier koop je bomen en struiken voor je eetbare tuin

bomen planten.jpg

Het plantseizoen is aangebroken. Van november tot maart is hét seizoen om bomen en struiken te planten. Zij hebben dan alle tijd om hun energie in de groei van hun wortels te steken, voordat de lente aanbreekt en ze hun bladeren ontwikkelen.

Als je een tuin hebt, kan je ook zelf aan de slag! Bomen nemen CO2 op uit de lucht en zetten die om in zuurstof, ze zorgen voor een evenwichtigere bodem, geven verkoeling in de zomer, trekken insecten, vogels en andere dieren aan en als je kiest voor eetbare soorten, dan smul je zelf van een lekkere tuin

Bij deze boomkwekerijen kan je terecht voor jonge bomen en struiken die gekweekt worden met respect voor de natuur.

1.Bijzondere soorten bij De Zoetewei

In Putte, bij Mechelen, vind je De Zoetewei, een kleine kwekerij met een verhaal. Ze specialiseerden zich in bijzondere soorten groenten en fruit.

Via een mailtje kom je te weten welke soorten er op dit moment voorhanden zijn. Meer info vind je op hun website: http://www.kwekerijdezoetewei.be/Verkoop.php

2. Allerlei bij Ecoflora

Bij deze ecologische plantenkwekerij in Halle, net onder Brussel, vind je kleinfruit zoals frambozen, vijgen, verschillende bessen, maar ook fruitbomen van verschillende variëteiten en notenbomen. Je kan ook bij hen terecht voor informatie over je keuze voor bepaalde soorten en rassen.

https://www.ecoflora.be/nl-nl/categories-list

3. Bessen, bessen, bessen in de Kruisbessen Proeftuin

Je vindt hier niet enkel kruisbessen meer, ze breiden hun assortiment ook uit naar allerlei bessen en ander fruit. In de zomer kan je er meer dan 500 variëteiten proeven in hun proeftuin om je te helpen bij je keuze! Van november tot en met maart kan je er plantgoed bestellen. 

Deze kleinschalige kwekerij vind je in Zomergem in het Meetjesland.

https://www.proeftuin.eu/Nl/KLF/fiches-klf.php

4. Alles om op te eten bij L’Ortie-culture

Onder de taalgrens, ten zuiden van Charleroi vind je L’Ortie-culture, waar je allerlei eetbare soorten bomen en struiken kan bestellen om bij jou in de tuin te planten.

Hier vind je de soorten die dit jaar bij hen beschikbaar zijn: https://ortieculture.wixsite.com/ortieculture/arbustes

5. Inspiratie voor een voedselbos bij De Woudezel

Bij het proefproject De Woudezel in het West-Vlaamse Houthulst specialiseren ze zich in voedselbossen. Ze kweken en verkopen bomen en planten waar je zelf mee aan de slag kan.

Contacteer hen voor meer informatie, en neem een kijkje op hun Facebookpagina.

https://woudezel.wordpress.com

6. Soorten voor je stadstuin bij Akker & Ambacht

In Gent wil deze kwekerij ook de stadstuintjes en gevels nieuw leven inblazen. Je vindt er veel kruiden en planten, maar ook bomen en struiken. Contacteer hen voor meer info. Van een klein stukje grond in de stad kan je ook al een natuurlijk paradijs maken.

https://www.akkerenambacht.be/plant

7. Bijzondere en vergeten soorten bij Ecohoeve Den Oude Kastanje

Den Oude Kastanje is gespecialiseerd in bijzondere en vergeten groenten, kruiden en kleinfruit. Al gehoord van de boomtomaat, chocoladerank of de aardbeiboom? Veel van hun soorten vind je vooral in andere delen van de wereld, maar ook hier gedijen bepaalde tropische soorten goed!

Je leest er alles over op hun website: https://www.denoudekastanje.be/producten/plantgoed/kleinfruit

8. Bosbomen bij Sylva

Deze kwekerij gespecialiseerd in bosboomteelt is al sinds de jaren ‘30 een gevestigde waarde in Vlaanderen. Ze zijn gelokaliseerd in het Oost-Vlaamse Lievegem en specialiseren zich in allerlei bosbomen, hagen, sierplanten en meer. Op hun website kan je de catalogus aanvragen.

Dit is een iets grotere kwekerij en bestellingen kunnen vanaf 50 stuks per soort.

https://www.sylva.be/nl/services

130194070_656693151670145_4578798827279376586_n.jpg
131274016_739031767018854_3925860832886901129_n.jpg
Vorige
Vorige

Met deze 9 natuurwandelingen kom je de winter door

Volgende
Volgende

Forest To Plate x Wandelgoesting: Herfstig ploeteren aan de Dijle in Neerijse