Insectenreeks: opgepast voor Entomophthora muscae

In onze insectenreeks gaan we op zoek naar klein leven. Net als zij, halen ook wij graag ons voedsel uit de natuur. Tijd om onze buren beter te leren kennen!

Tijdens het wildplukken moeten je vast en zeker al de vliegen zijn opgevallen die roerloos en opzichtig bovenaan een stengel hangen. Deze vliegen zijn overgenomen door de parasitaire schimmel 'Entomophthora muscae'. De sporen van de schimmel kiemen en groeien tussen het uitwendige skelet van het insect tot binnenin het lichaam. Daar vermenigvuldigt de schimmel zich snel en bereikt uiteindelijk de hersenen van het insect. Wanneer het insect bijna helemaal door de schimmel is overwoekerd, neemt Entomophthora de touwtjes in handen. De schimmel beïnvloedt het gedrag zodanig dat het geparasiteerde insect met zijn laatste krachten zo hoog mogelijk in een plant klimt. De geïnfecteerde zombie-insecten sterven vervolgens in een typische houding meestal ondersteboven bovenaan een stengel. Hierdoor geraken de schimmelsporen optimaal verspreid.

Volgens sommige onderzoekers wordt deze houding ook aangenomen om de kans op infectie van een volgend insect te verhogen. Een dergelijke houding zou immers duiden op seksuele ontvankelijkheid en onweerstaanbaar zijn voor paringspartners. Eénmaal het insect overleden is, begint de uitgroei van de schimmel op de zwakke, zachte plekken tussen de platen van het uitwendige skelet, en komen de sporendragende schimmeldraden tevoorschijn. De sporen van Entomophthora zijn voorzien van een speciale, zeer kleverige slijmlaag zodat ze heel gemakkelijk aan een volgend geschikt insect blijven kleven. Een geïnteresseerde partner die met het dier in aanraking komt, geraakt zo ook op zijn beurt besmet.

#natuurpunt @nilsiwens

Vorige
Vorige

Insectenreeks: Sierlijke zakdrager

Volgende
Volgende

Insectenreeks: de zuringuil